ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ОБҐРУНТУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ З ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я В НАДЗВИЧАЙНИХ МЕДИКО-БІОЛОГІЧНИХ СИТУАЦІЯХ (НА ПРИКЛАДІ ПРОТИСТОЯННЯ КОРОНАВІРУСНІЙ ХВОРОБІ COVID-19)
ARTICLE PDF

Як цитувати

Дячук, Д., Зюков, О., Ліщишина, О., & Степаненко , А. (2020). ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ОБҐРУНТУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ З ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В НАДЗВИЧАЙНИХ МЕДИКО-БІОЛОГІЧНИХ СИТУАЦІЯХ (НА ПРИКЛАДІ ПРОТИСТОЯННЯ КОРОНАВІРУСНІЙ ХВОРОБІ COVID-19). Клінічна та профілактична медицина, (4), 4-16. https://doi.org/10.31612/2616-4868.4(14).2020/COVID-19

Анотація

Резюме. В зв‘язку з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 здійснювали регулярний огляд інформаційних ресурсів міжнародних організацій, що спеціалізуються у протистоянні інфекційним хворобам, а також урядових та міжурядових організацій провідних країн світу з сильними економіками та жорсткими регуляторними системами в січні – грудні 2020 року.

Аналіз матеріалів, накопичених за результатами моніторингу, дозволив виявити деякі відмінності законодавства та практики організації медичної допомоги в Україні. Насамперед, це мала кількість зареєстрованих клінічних досліджень стосовно профілактики та лікування COVID-19, а також відсутність врегулювання використання лікарських засобів поза інструкціями для медичного застосування, зокрема програм «милосердного лікування» або екстреного доступу до лікарських засобів, які знаходяться у клінічних дослідженнях.

В ситуації відсутності традиційних доказів щодо ефективності втручань з охорони здоров‘я необхідно підкреслити важливість визначення надійних джерел інформації, прозорість, швидке і широке висвітлення інформації та обмін досвідом щодо проблемних питань управління ресурсами та ризиками, комунікації та проведення заходів з громадського здоров‘я, обговорення організаційних форм та клінічних заходів в сфері охорони здоров‘я населення в переважній більшості країн. Створення незалежних моніторингових та аналітичних центрів, участь професійних спільнот у різноманітних дослідженнях є прикладом швидкого отримання наукових даних та обґрунтування рекомендацій стосовно різних аспектів протистояння пандемії.

За результатами аналізу міжнародних даних, оприлюднених в надійних джерелах, в Україні змінено законодавство, визначені підходи до планування трансформації системи охорони здоров‘я з метою збільшення можливості її опору епідемії інфекційної хвороби, обґрунтовані карантинні заходи та інші обмеження, сформульовані стандарти медичної та фармацевтичної допомоги, визначені заходи з забезпечення доступності для пацієнтів медичної допомоги з приводу розладів здоров‘я іншої етіології та пріоритетні напрями розвитку закладів охорони здоров‘я з метою захисту медичного персоналу та пацієнтів.

https://doi.org/10.31612/2616-4868.4(14).2020/COVID-19
ARTICLE PDF
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.