Evaluation of the use of paracetamol in perioperative analgesia for laparoscopic interventions in adults
THESE PDF (Українська)

How to Cite

Denysenko, A. I. (2018). Evaluation of the use of paracetamol in perioperative analgesia for laparoscopic interventions in adults. Clinical and Preventive Medicine, (2-3), 123-124. Retrieved from http://cp-medical.com/index.php/journal/article/view/30

Abstract

Мета: оцінити використання парацетамолу в периопераційному знеболюванні для лапароскопічних втручань на органах черевної порожнини.

Матеріал і методи: Дослідження проспективне, не рандомізоване. Обстежено 142 дорослих пацієнта, яким проводили лапароскопічні оперативні втручання під загальним знеболюванням з використанням інгаляційного анестетика севофлюрана та наркотичного анальгетика фентаніла в умовах низькопоточної штучної вентиляції легенів наркозно-дихальним апаратом «Fabius Tiro» («Dräger», Німеччина). У клінічному дослідженні взяли участь 78 чоловіків і 64 жінки. Вік хворих складав від 25 до 82 років. Ступінь передопераційного ризику пацієнтів за класифікацією фізичного стану Американського товариства анестезіологів складала ASA II. Спектр оперативних втручань був таким: апендектомія (22), холецистектомія (56), круроррафія з фундоплікацією (23), адреналектомія (12), спленектомія (7), нефректомія (14), резекція товстої кишки (8). Тривалість загального знеболення коливалась від 1 до 4 годин. Усім пацієнтам за 20 хвилин перед операцією в/в вводили декскетопрофен (50 мг) (Дексалгін, "Berlin-Chemie AG, Італія/Німеччина), а безпосередньо перед операцією – атропіну сульфат 0,1% (0,01 мг/кг) і фентаніл 0,005% (0,1 мг). Індукцію наркозу проводили пропофолом із розрахунку 1,5-2,5 мг/кг. Основним анестетиком був севофлюран. Фентаніл вводили в/в у дозі 2-4 мкг/кг/год. за допомогою шприцевого інфузійного насоса фірми B|Braun Space (Німеччина). Як м'язовий релаксант використовували атракуріуму бесилат (Атракуріум-Ново, «Новофарм-Біосинтез», Україна) в загальноприйнятих дозах. У поопераційний період усі пацієнти отримували в/в декскетопрофен (50 мг) через 6-8 годин. З метою запобігання нудоті та блювоті в ранній поопераційний період перед оперативним втручанням застосовували селективний антагоніст 5НТз серотонінових рецепторів ондансетрон (Осетрон, "Dr. Reddy's Laboratories Ltd", Індія) в загальній дозі 8 мг. Глибину наркозу контролювали показниками електричної активності головного мозку за допомогою спеціального біспектрального модуля монітора з визначенням BIS-індексу. Основна група пацієнтів (n=69) відрізнялася від контрольної (n=73) тим, що одразу після індукції впродовж 30 хв. внутрішньовенно крапельно здійснювали інфузію розчину парацетамолу 1000 мг (інфулган, «Юрія-Фарм», Україна).

Результати В пацієнтів обох груп із початку оперативного втручання спостерігалось значуще зростання рівня кортизолу в крові, який набував максимальних значень на травматичному етапі оперативних втручань (16,39±1,54 мкг/дл в основній групі та 19,11±1,48 мкг/дл в контрольній), що свідчить про відповідну активацію надниркової системи (р<0,05). Причому в контрольній групі на травматичному етапі, етапі пробудження та через добу рівень кортизолу в крові пацієнтів був вірогідно вищим, ніж в основній групі (на 2,72 мкг/дл, 3,73 мкг/дл і 3,11 мкг/дл відповідно, р<0,05). Проте його коливання не виходили за межі референтних значень вимірювального апарата (6,2-19,4 мкг/дл). Не було зафіксовано різниці в термінах пробудження та відновлення функції ЦНС після оперативного втручання в обох групах дослідження. Щодо якості поопераційного знеболювання слід зазначити, що в пацієнтів основної групи порівняно з хворими контрольної групи біль був менш інтенсивним через 6, 12 і 24 години (р<0,05) і на кінець другої доби практично не відчувався. У пацієнтів контрольної групи поопераційний біль тривав до кінця третьої доби.

Висновки: 1. Додаткове використання внутрішньовенної форми парацетамолу значно зменшує стресобумовлену активацію надниркової системи під час оперативних втручань за рахунок більшого сумісного антиноцицептивного ефекту; 2. Додаткове використання внутрішньовенної форми парацетамолу підвищує ефективність поопераційного знеболення; 3. Запропонована схема періопераційного знеболювання може бути рекомендованою для лапароскопічних оперативних втручань у дорослих.

THESE PDF (Українська)
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.